Maurice Jongsma
Door riemen en ruiten gaat projectleider participatie Maurice Jongsma voor inwoners van onze gemeente die aan de kant staan. Hij zorgt ervoor dat zij gezien en gehoord worden, en op termijn, zo mogelijk, aan de slag gaan bij een werkgever.
,,Werk kan heel helend zijn.”
Harlingen werkt
“Nooit had ik gedacht dat ik ambtenaar zou worden. Lange tijd werkte ik aan social development binnen de uitzendwereld. Voor het project Harlingen Werkt, waarin inwoners uit een bijstandsuitkering zijn geholpen, ben ik hier gekomen. Toen was ik vooral aanjager, nu is participatie integraal onderdeel van het gemeentelijk beleid en hou ik me bezig met het vinden en creëren van participatie. Dit onder het motto: iedereen is uniek en weergaloos.”
Projecten
“Ik inventariseer mogelijkheden in Harlingen waar mensen (aan) mee kunnen doen. In gesprekken met inwoners ga ik nooit uit van opleidingen maar van talenten en vaardigheden. Van een bijstandsuitkering groeit je zelfvertrouwen niet. Eerst werken we daarom aan weerbaarheid, daarna aan zichtbaarheid en vervolgens aan duurzaamheid, dus aan (vrijwilligers)werk op de lange termijn. Samen met bijvoorbeeld Nieuw-Zuid wordt gekeken waar mensen het beste op hun plek zijn. Hier kunnen ze zich geruisloos ontwikkelen, zoals ik dat noem. Ook bij stichtingen als Willem Barentsz worden plekken opgetuigd. Een ander prachtig initiatief is Skoonseun. Dit is een project waar zowel milieu, recycling, cultuur, educatie en de mens met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt centraal staan. Ik ben bezeten bevlogen om de participatie te verbeteren. De wethouder met werk en inkomen in zijn portefeuille noemt dit 'we are on a mission'.”
Praktisch ingesteld
“De kracht van de gemeenschap is groot, zeker hier in Harlingen. Die kleinschaligheid van de organisatie is heel prettig, ook omdat ik mijn rol naar eigen inzicht kan invullen. Met betutteling, bureaucratie en systeemdenken zijn inwoners naar mijn mening niet geholpen. Is er een fiets nodig om iemand van het station naar een sollicitatiegesprek te brengen, dan regel ik dat. Oprechte en rechtvaardige aandacht voor de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden van de mens creëert verbinding, zorgt voor beweging en motivatie om de omstandigheden waar nodig te verbeteren. Betaald werk kan daar bij helpen, maar ook eerst bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zoals op Nieuw Zuid. Met ons bedoel ik de jobcoaches en casemanagers van het lokaal integraal team waar ook Terschelling en Vlieland onder vallen. Samen zijn we een hecht team.”
Voldoening
“Als mensen weer meedoen, betekent dat veel. Zo was er een man uit Eritrea, die me zijn afschuwelijke vluchtverhaal had verteld. Na een tijdje hielp ik hem werk te vinden. Dan heb je straks een kerstpakket, zei ik. Een tijdje later fietste hij langs met een grote doos achterop. Kijk!, wees hij enthousiast. Een geweldig moment dat ik niet gauw vergeet.”